U bent hier   >   home   >   Recepten

Recepten met bosbessen.

 

BOSBESSENCAKE MET KOKOS EN  SINAASAPPEL.  

 

Ingrediënten 

springvorm 26 cm. Ø

zelfrijzend bakmeel (gezeefd)  375 gram

basterdsuiker  330 gram

eiwitten  4 (large)

melk  1½ dl. eetlepels

zachte of vloeibare boter  185 gram

vanille-essence of vanillesuiker  1½ theelepel of 2 zakjes

geraspte kokos 135 gram

sinaasappel 1 grote navelsinaasappel, zowel geraspte schil als geraspt vruchtvlees en vrijkomend sap

bosbessen 500gram

 

Bereiding

Scheid de eieren.

Doe de boter en de vanille-essence of –suiker in een kom en meng tot een licht en luchtig geheel. Voeg geleidelijk de suiker toe, waarbij steeds goed geklopt dient te worden, tot een romig mengsel is verkregen.

Klop de eiwitten er een voor een door.

Spatel afwisselend de melk, de sinaaappelrasp, vruchtvlees en sap (het mengsel kan gaan schiften), het bakmeel en de geraspte kokos door het romige mengsel. Schep tenslotte de bosbessen door het beslag.

Verdeel het beslag gelijkmatig over een ingevette bakvorm (eventueel met bakpapier bekleed).                        

Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180° C gedurende 45 tot 60 minuten, tot de cake goudbruin is en een houten prikker er schoon uitkomt.    

 5 minuten laten afkoelen in de vorm.

 

BOSBESSENJAM

 

Jam is op meerdere manieren te maken. Het is telkens van belang de jam heet te verwerken en schoon materiaal te gebruiken.

Traditionele bereidingswijze: 1 kilo bosbessen met een bodempje water 10 minuten zachtjes laten koken.

Dan zonder deksel  laten inkoken tot er ca. ¾ van de massa is overgebleven. 700 gram suiker toevoegen en eventueel iets citroensap of vanillesuiker en opnieuw aan de kook brengen.

De jam is stijf genoeg als een druppel  die  koud is geworden, niet meer uitvloeit.

Giet de hete jam in met soda uitgespoelde potjes en sluit meteen af met cellofaan of met een twist-off deksel.

 

Een modernere variant (en minder zoet) is jam  die gemaakt is met geleisuiker.

Gebruik op 1 kilo bosbessen 1 ponds-pak 2:1 of 3:1 geleisuiker.

Zet de bessen op met een beetje water. Voeg eventueel citroensap of vanillesuiker toe en voeg dan de geleisuiker toe.

Laat de massa aan de kook komen en laat het een aantal minuten flink koken (voor het exacte aantal minuten de instructies op de geleisuiker volgen).  Giet de jam in potjes.

Jam voor diabetici kunt u maken door in plaats van geleisuiker kunstmatige zoetstoffen of fructose te gebruiken. U moet dan pectine toevoegen.

Let op: deze jam is beperkt houdbaar.

 

BOSBESSENDRANK

 

Kook de bessen met een bodempje water tot ze zacht zijn. Wrijf ze door een zeef. Voeg suiker en kaneel naar smaak toe.

Dit sap kan, afgekoeld, puur gedronken worden of vermengd met tonic, yoghurt, vanillevla of ijs.

 

COMPÕTE VAN BLAUWE BESSEN

 

1 dl. water aan de kook brengen, 50 gram suiker en 500 gram bosbessen toevoegen. 5 tot 10 minuten zachtjes laten koken, zonder veel te roeren. Eventueel het sap nog wat binden met aangemengd aardappelmeel. Af laten koelen.

Heerlijk bij wild en ander rood vlees

 

BOSBESSENLIKEUR

 

Variant 1: Vul een grote zuurtjesfles of weckfles met bessen. Doe er per 500 gram bessen 200 gram  kandijsuiker en een pijpje kaneel bij. Giet er nu zoveel inmaakbrandewijn over dat de bessen onder staan. Doe de deksel op de pot, maar sluit hem niet luchtdicht af.

Na enkele dagen begint de brandewijn rood te kleuren, maar het duurt enkele maanden voordat de smaak volledig ontwikkeld is. De likeur is heerlijk, en de hardgeworden bessen smaken prima in een cake.

Variant 2’, recept van een klant: Laat  1500 gram bosbessen met 2½ liter water 15 minuten rustig koken. Laat het iets afkoelen. Leg in een vergiet een schone doek en zeef de massa. Kook het sap dan weer op met 1 kilo suiker. Laat het opnieuw afkoelen.

Kook het sap de volgende dag op met 1 vanillestokje en laat het weer een dag staan. Giet er dan een fles rum(54%) bij en roer flink. Schenk het mengsel over in flessen met in elke fles 1 vanillestokje. Na 6 weken is de likeur te gebruiken.

 

BOSBESSEN-IJS SURPRISE

 

Kook 500 gram bessen, 5 dl. water en 100 gram suiker gedurende 10 minuten. Laat het geheel goed koud worden.

Vul een coupe met ijs (cointreau-ijs is een aanrader) en schep hier enkele lepels van de bosbessen met ijs overheen.

 

IJSRECEPTEN

 

voor een ijsmachine met koelschijf.

Recept van een klant:  van 2 eieren de eidooiers van het wit scheiden. De eidooiers in een mixer of blender mengen met 375 gram Biogarde, 80 gram rietsuiker of –stroop, 250 tot 300 gram blauwe bessen en wat citroensap. Klop dan het eiwit stijf en schep het er door heen. De massa in de ijskom doen en de machine laten werken. Bij voorkeur vers eten.

Uit  ‘Groei en bloei’ van augustus 2000 een recept voor bessen-yoghurtijs: was 250 gram verse bessen en maak ze samen met 1 dl appeldiksap en het sap van een citroen even fijn met een staafmixer. Het mengsel grondig mengen met 350 gram yoghurt. Alles in de ijsmachine laten draaien tot het ijs klaar is.

Eventueel serveren met nog wat verse bessen er boven op.

 

BOSBESSENBAVAROIS

 

Eveneens uit ‘Groei en bloei’van augustus 2000.

Los 1 zakje agar-agar op in 1,5 dl. appeldiksap en breng het even flink aan de kook. Was 300 gram  bosbessen, maak ze fijn en meng ze snel door het diksap. Klop 2 eiwitten en 2 dl. slagroom elk afzonderlijk stijf en meng ze voorzichtig met het bosbessenmengsel tot een luchtig geheel. Stort alles in een glazen kom en laat het afkoelen in de koelkast.

 

BOSBESSEN-MELOENCOCKTAIL

 

Hol een flinke meloen uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de blokjes meloen met goed uitgelekte bosbessen en stukjes perzik. Vul de uitgeholde meloen met het vruchtenmengsel. Doe er een scheutje likeur over en tot slot half stijf geklopte slagroom.

 

BLAUWE BESSEN  VRUCHTENSALADE

 

Meng door andere vruchten van het seizoen eens  wat blauwe bessen. Doe er nog wat citroensap over en eventueel wat suiker. Een scheutje witte wijn of sherry en koud serveren (met slagroom).

 

SNEL-KLAAR BOSBESSENTAART

Smeer een kant-en-klaar gekochte taartbodem in met bramen- of kersenjam, gevolgd door een laagje stijfgeklopte slagroom. Schik hierop de bosbessen. Garneer de taart verder met slagroom.

Variaties: naast bosbessen ook plakjes banaan, mango, kersen of ander fruit gebruiken.

De bessen kunnen ook even kort gekookt  worden in een suikerwater-oplossing. (uit laten lekken en af laten koelen).

 

BLUEBERRY-PIE

 

Variant 1: klop 100 gram suiker met 50 gram zachte boter goed romig. Klop er een ei doorheen. Voeg 200 gram bloem en een theelepel bakpoeder toe en meng het geheel goed. Meng er tenslotte 200 gram verse bosbessen doorheen. Vul een ingevette taartvorm met het beslag en laat hem 20-25 min. in een matig warme oven (stand 4-5) gaar worden.

Variant 2: bekleed een ronde bakvorm met kant-en-klaar bladerdeeg. Haal de blauwe bessen door wat bloem en leg ze op de bodem. Strooi er suiker, wat citroensap en vanillesuiker over. Leg er een paar klontjes margarine op. Dek de pie af met een deksel van bladerdeeg, prik wat gaatjes in de deksel en bestrijk hem met eidooier. Laat de pie gaar worden in een hete oven in ca. 30 minuten.  Even af laten koelen, uit de vorm halen en warm serveren met room of vanille-ijs.

 

BOSBESSENPANNENKOEK

 

Opnieuw een recept van een klant.

Maak op uw eigen wijze pannenkoekenbeslag. Giet voor een pannenkoek beslag in een pan en strooi er in het midden wat bosbessen op.

 

BOSBESSENGEBAK

 

Uit ‘Puur natuur ‘ van Rosamond Richardson. Snij 225 gram wit brood zonder korst in kleine blokjes. Spreid de helft van de blokjes uit in een beboterde souffléschaal (20 cm.). Bestrooi ze met 200 gram magere roomkaas, in kleine blokjes gesneden. Strooi er daarna ca. 300 gram bosbessen over.  Leg de andere helft van de broodblojes er boven op.

Klop 4 grote eieren schuimig en klop er vervolgens 150 ml. ahornsiroop, 300  ml. melk en 2 theelepels kaneelpoeder door. Schenk het mengsel gelijkmatig over het brood en druk het geheel vervolgens aan met een bord.

Laat het een paar uur of een nacht in de koelkast staan, zodat het sap opgenomen wordt door het brood.

Verwarm de oven voor op 180°C /gasstand 4. Bestrooi vlak voor het bakken de bovenlaag dik met suiker (1-2 eetlepels) en bak het geheel 60 minuten tot het uitgezet en goudbruin is. Eet het warm of koud, met room of yoghurt.

 

Uit hetzelfde boek:

 

BOSBESSENCAKE

 

Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Doe 150 gram zachte boter, 150 gram zachte bruine suiker, 200 gram havervlokken en 75 gram bloem in een kom en kneed tot ze gelijkmatig zijn verdeeld. Druk de helft van het mengsel op de bodem van een ingevet broodblik (450 gram). Bedek de laag met 250 gram bosbessen en druk de resterende helft van het mengsel er boven op en druk hem licht aan. Bak 30 tot 35 minuten tot het lichtbruin is en laat de cake afkoelen op een rooster. Maak de randjes los terwijl de cake nog warm is. Haal hem er pas uit als –ie helemaal afgekoeld is. Snij in plakjes en serveer.

 

Nog  nieuwsgierig naar meer recepten?  Kijk ook eens op:

 

www.blauwebessen.nl

www.blueberries.com

www.geocities.com/blauwbessen/recepten.htm

 

 

 

Recepten met bosbessen.

 

BOSBESSENCAKE MET KOKOS EN  SINAASAPPEL.  

 

Ingrediënten 

springvorm 26 cm. Ø

zelfrijzend bakmeel (gezeefd)  375 gram

basterdsuiker  330 gram

eiwitten  4 (large)

melk  1½ dl. eetlepels

zachte of vloeibare boter  185 gram

vanille-essence of vanillesuiker  1½ theelepel of 2 zakjes

geraspte kokos 135 gram

sinaasappel 1 grote navelsinaasappel, zowel geraspte schil als geraspt vruchtvlees en vrijkomend sap

bosbessen 500gram

 

Bereiding

Scheid de eieren.

Doe de boter en de vanille-essence of –suiker in een kom en meng tot een licht en luchtig geheel. Voeg geleidelijk de suiker toe, waarbij steeds goed geklopt dient te worden, tot een romig mengsel is verkregen.

Klop de eiwitten er een voor een door.

Spatel afwisselend de melk, de sinaaappelrasp, vruchtvlees en sap (het mengsel kan gaan schiften), het bakmeel en de geraspte kokos door het romige mengsel. Schep tenslotte de bosbessen door het beslag.

Verdeel het beslag gelijkmatig over een ingevette bakvorm (eventueel met bakpapier bekleed).                        

Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180° C gedurende 45 tot 60 minuten, tot de cake goudbruin is en een houten prikker er schoon uitkomt.    

 5 minuten laten afkoelen in de vorm.

 

BOSBESSENJAM

 

Jam is op meerdere manieren te maken. Het is telkens van belang de jam heet te verwerken en schoon materiaal te gebruiken.

Traditionele bereidingswijze: 1 kilo bosbessen met een bodempje water 10 minuten zachtjes laten koken.

Dan zonder deksel  laten inkoken tot er ca. ¾ van de massa is overgebleven. 700 gram suiker toevoegen en eventueel iets citroensap of vanillesuiker en opnieuw aan de kook brengen.

De jam is stijf genoeg als een druppel  die  koud is geworden, niet meer uitvloeit.

Giet de hete jam in met soda uitgespoelde potjes en sluit meteen af met cellofaan of met een twist-off deksel.

 

Een modernere variant (en minder zoet) is jam  die gemaakt is met geleisuiker.

Gebruik op 1 kilo bosbessen 1 ponds-pak 2:1 of 3:1 geleisuiker.

Zet de bessen op met een beetje water. Voeg eventueel citroensap of vanillesuiker toe en voeg dan de geleisuiker toe.

Laat de massa aan de kook komen en laat het een aantal minuten flink koken (voor het exacte aantal minuten de instructies op de geleisuiker volgen).  Giet de jam in potjes.

Jam voor diabetici kunt u maken door in plaats van geleisuiker kunstmatige zoetstoffen of fructose te gebruiken. U moet dan pectine toevoegen.

Let op: deze jam is beperkt houdbaar.

 

BOSBESSENDRANK

 

Kook de bessen met een bodempje water tot ze zacht zijn. Wrijf ze door een zeef. Voeg suiker en kaneel naar smaak toe.

Dit sap kan, afgekoeld, puur gedronken worden of vermengd met tonic, yoghurt, vanillevla of ijs.

 

COMPÕTE VAN BLAUWE BESSEN

 

1 dl. water aan de kook brengen, 50 gram suiker en 500 gram bosbessen toevoegen. 5 tot 10 minuten zachtjes laten koken, zonder veel te roeren. Eventueel het sap nog wat binden met aangemengd aardappelmeel. Af laten koelen.

Heerlijk bij wild en ander rood vlees

 

BOSBESSENLIKEUR

 

Variant 1: Vul een grote zuurtjesfles of weckfles met bessen. Doe er per 500 gram bessen 200 gram  kandijsuiker en een pijpje kaneel bij. Giet er nu zoveel inmaakbrandewijn over dat de bessen onder staan. Doe de deksel op de pot, maar sluit hem niet luchtdicht af.

Na enkele dagen begint de brandewijn rood te kleuren, maar het duurt enkele maanden voordat de smaak volledig ontwikkeld is. De likeur is heerlijk, en de hardgeworden bessen smaken prima in een cake.

Variant 2’, recept van een klant: Laat  1500 gram bosbessen met 2½ liter water 15 minuten rustig koken. Laat het iets afkoelen. Leg in een vergiet een schone doek en zeef de massa. Kook het sap dan weer op met 1 kilo suiker. Laat het opnieuw afkoelen.

Kook het sap de volgende dag op met 1 vanillestokje en laat het weer een dag staan. Giet er dan een fles rum(54%) bij en roer flink. Schenk het mengsel over in flessen met in elke fles 1 vanillestokje. Na 6 weken is de likeur te gebruiken.

 

BOSBESSEN-IJS SURPRISE

 

Kook 500 gram bessen, 5 dl. water en 100 gram suiker gedurende 10 minuten. Laat het geheel goed koud worden.

Vul een coupe met ijs (cointreau-ijs is een aanrader) en schep hier enkele lepels van de bosbessen met ijs overheen.

 

IJSRECEPTEN

 

voor een ijsmachine met koelschijf.

Recept van een klant:  van 2 eieren de eidooiers van het wit scheiden. De eidooiers in een mixer of blender mengen met 375 gram Biogarde, 80 gram rietsuiker of –stroop, 250 tot 300 gram blauwe bessen en wat citroensap. Klop dan het eiwit stijf en schep het er door heen. De massa in de ijskom doen en de machine laten werken. Bij voorkeur vers eten.

Uit  ‘Groei en bloei’ van augustus 2000 een recept voor bessen-yoghurtijs: was 250 gram verse bessen en maak ze samen met 1 dl appeldiksap en het sap van een citroen even fijn met een staafmixer. Het mengsel grondig mengen met 350 gram yoghurt. Alles in de ijsmachine laten draaien tot het ijs klaar is.

Eventueel serveren met nog wat verse bessen er boven op.

 

BOSBESSENBAVAROIS

 

Eveneens uit ‘Groei en bloei’van augustus 2000.

Los 1 zakje agar-agar op in 1,5 dl. appeldiksap en breng het even flink aan de kook. Was 300 gram  bosbessen, maak ze fijn en meng ze snel door het diksap. Klop 2 eiwitten en 2 dl. slagroom elk afzonderlijk stijf en meng ze voorzichtig met het bosbessenmengsel tot een luchtig geheel. Stort alles in een glazen kom en laat het afkoelen in de koelkast.

 

BOSBESSEN-MELOENCOCKTAIL

 

Hol een flinke meloen uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de blokjes meloen met goed uitgelekte bosbessen en stukjes perzik. Vul de uitgeholde meloen met het vruchtenmengsel. Doe er een scheutje likeur over en tot slot half stijf geklopte slagroom.

 

BLAUWE BESSEN  VRUCHTENSALADE

 

Meng door andere vruchten van het seizoen eens  wat blauwe bessen. Doe er nog wat citroensap over en eventueel wat suiker. Een scheutje witte wijn of sherry en koud serveren (met slagroom).

 

SNEL-KLAAR BOSBESSENTAART

Smeer een kant-en-klaar gekochte taartbodem in met bramen- of kersenjam, gevolgd door een laagje stijfgeklopte slagroom. Schik hierop de bosbessen. Garneer de taart verder met slagroom.

Variaties: naast bosbessen ook plakjes banaan, mango, kersen of ander fruit gebruiken.

De bessen kunnen ook even kort gekookt  worden in een suikerwater-oplossing. (uit laten lekken en af laten koelen).

 

BLUEBERRY-PIE

 

Variant 1: klop 100 gram suiker met 50 gram zachte boter goed romig. Klop er een ei doorheen. Voeg 200 gram bloem en een theelepel bakpoeder toe en meng het geheel goed. Meng er tenslotte 200 gram verse bosbessen doorheen. Vul een ingevette taartvorm met het beslag en laat hem 20-25 min. in een matig warme oven (stand 4-5) gaar worden.

Variant 2: bekleed een ronde bakvorm met kant-en-klaar bladerdeeg. Haal de blauwe bessen door wat bloem en leg ze op de bodem. Strooi er suiker, wat citroensap en vanillesuiker over. Leg er een paar klontjes margarine op. Dek de pie af met een deksel van bladerdeeg, prik wat gaatjes in de deksel en bestrijk hem met eidooier. Laat de pie gaar worden in een hete oven in ca. 30 minuten.  Even af laten koelen, uit de vorm halen en warm serveren met room of vanille-ijs.

 

BOSBESSENPANNENKOEK

 

Opnieuw een recept van een klant.

Maak op uw eigen wijze pannenkoekenbeslag. Giet voor een pannenkoek beslag in een pan en strooi er in het midden wat bosbessen op.

 

BOSBESSENGEBAK

 

Uit ‘Puur natuur ‘ van Rosamond Richardson. Snij 225 gram wit brood zonder korst in kleine blokjes. Spreid de helft van de blokjes uit in een beboterde souffléschaal (20 cm.). Bestrooi ze met 200 gram magere roomkaas, in kleine blokjes gesneden. Strooi er daarna ca. 300 gram bosbessen over.  Leg de andere helft van de broodblojes er boven op.

Klop 4 grote eieren schuimig en klop er vervolgens 150 ml. ahornsiroop, 300  ml. melk en 2 theelepels kaneelpoeder door. Schenk het mengsel gelijkmatig over het brood en druk het geheel vervolgens aan met een bord.

Laat het een paar uur of een nacht in de koelkast staan, zodat het sap opgenomen wordt door het brood.

Verwarm de oven voor op 180°C /gasstand 4. Bestrooi vlak voor het bakken de bovenlaag dik met suiker (1-2 eetlepels) en bak het geheel 60 minuten tot het uitgezet en goudbruin is. Eet het warm of koud, met room of yoghurt.

 

Uit hetzelfde boek:

 

BOSBESSENCAKE

 

Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Doe 150 gram zachte boter, 150 gram zachte bruine suiker, 200 gram havervlokken en 75 gram bloem in een kom en kneed tot ze gelijkmatig zijn verdeeld. Druk de helft van het mengsel op de bodem van een ingevet broodblik (450 gram). Bedek de laag met 250 gram bosbessen en druk de resterende helft van het mengsel er boven op en druk hem licht aan. Bak 30 tot 35 minuten tot het lichtbruin is en laat de cake afkoelen op een rooster. Maak de randjes los terwijl de cake nog warm is. Haal hem er pas uit als –ie helemaal afgekoeld is. Snij in plakjes en serveer.

 

Nog  nieuwsgierig naar meer recepten?  Kijk ook eens op:

 

www.blauwebessen.nl

www.blueberries.com

www.geocities.com/blauwbessen/recepten.htm